EASZ JátékZóna 012. - Battlefield 1942

2015/07/23. - írta: EASZ

Eredeti megjelenés: 2014. 07. 28.

A játék, amit ma bemutatok, az egy olyan játék, ami ma egy komplett zsánert indított el.

 

  1. 07. 28. Ezen a napon az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának, ezzel elkezdődik az első világégés, vagyis a Nagy Háború (később átnevezték Első Világháborúnak). Közel tíz millió halott, és egy olyan békeszerződés, ami magában foglalja a Második Világháború kirobbanását. Mindenki tudja, hogy miről beszélek. Idén lett száz éve, hogy kirobbant. Nyilván egy Első Világháborús játékot kéne bemutatnom. Az a helyzet, hogy nincs belőlük sok – ellenben a Második Világháborúból már rengeteg.

 

2002: Az EA ebben az évben kiad két olyan játékot, ami a Második Világégést akarja bemutatni: Medal Of Honor: Allied Assault és Battlefield 1942. Most az utóbbiról lesz szó. Előjáróban annyit, hogy ekkoriban nagyon az internetes lehetőségeket pásztázták ki. Ha jól tudom – írjátok le, ha nem így van – ez volt az első olyan játék, ahol egy szerveren 64-en lövöldöztek egymásra. Ez hatalmas szó volt akkoriban! És most szedjük külön őket!

 

 

Motor: Nagyon jól lerakták a motorját! A multiplayer szerverek nagyon jól működtek, az akkor aranykorát élő GameSpy szerverein. Nem volt viszont a fizika a toppon. Ha egy tankkal nekimentem egy embernek, általában az történik, hogy magammal viszem, és nem ütöm el. Ez lehet vicces, vagy zavaró – helyzettől függ.

 

Játékélmény: Mit mondhatnék róla? Hatalmas pályákon, 63 + te rohangálsz (nem volt sprint, de gyorsan mentek az emberek), beléphetsz tankokba, dzsipekbe, hajóba, tengeralattjáróba és repülőkbe? Mindenkinek ez volt az álma! Továbbá ekkor még nem voltak perkek, mindenki választhatott öt kaszt közül: Sniper, Assault, Anti-Tank, Medic, Engineer. Mindegyiknek megvoltak a fontos feladataik: Sniper-el ki kellet lőni távolról az ellenfeleket, és a távcsöveddel elmondani azt, hogy honnan jön az ellenfél. Assault gyakorlatilag egy mordályt vitt magával. Anti-Tank lényege a nevében is benne volt: kilőni az ellenséges tankokat. Medic: gyógyítani. Engineer: Taposó aknákat, bombákat letenni, valamint javítani a saját járműveinket. Mindegyik egy külön élmény, de kombinálni nem lehetett. De talán nem is baj…

Történet/Küldetés: Semmi. Vagyis van valamilyen történet, de nem ez a gerince. A küldetések pedig: DM, TDM, CTF, Conquest, és még egy ötödik, afféle mission. Ez csak egy pályánál volt elérhető (Battle Of Britain), ahol repülőkkel kellet megsemmisíteni az ellenfelek bázisait. Semmi extra.

 

Párbeszédek: Néha beszélhetünk a csapattársainkal (az F betűkkel érhető el), illetve ha jól/rosszul teljesít a csapat, akkor valaki mindig beszél hozzánk. Ennyi.

 

Pályadizájn: Mindegyik pályáról látszódik a munka. Nincs olyan, ami kilógni, mindegyik egyedi atmoszférával rendelkezik. És amikor azt értem, hogy mindegyik, akkor úgy értem mindegyik! Ezt látni kel!

Mesterséges Intelligencia: Na, ezt viszont jobb kerülni… Normál szinten is hatalmas baklövéseket csinálnak. Berakhatnám ide Reactor videóit is, ahol nagyon sokat beszél erről. Csak kiegészíteném: Az ellenfél is szokott hülyeséget csinálni.

 

Világdizájn: Sokat ne számítsunk vele kapcsolatban. Annyira azért nem részletes a háttér, pedig megpróbálja. Nagyon mesterkélt.

 

Grafika: Na, ez viszont ott van a toppon. Általában én nem vagyok azaz ember, aki a grafikát dicséri. De szerintem ez a játék nagyban pályázhat 2002 legszebb játéka címéért. Megérdemli, minden részletesen van leanimálva. Ez is majd a Battlefield-ek lényegi része lesz, és ez sosem bukik meg.

 

Zene: Az összes dal kiváló minőségű. Az a dal, ami az intróban/pálya betöltésén halladszódik, ma már a Battlefield-ek védjegye. A menüben szóló dal pedig fenomenális!

 

A kérdés azaz, hogy mivel ingyenes az Origin-en töltsem-e le, vagy sem? Nos, nehéz a kérdés. Ugyanis a GameSpy szerverei már nem működnek, és habár az EA azt mondta, hogy ezek után is biztosítják azokat a Battlefield-ek multijait, amik ezeken a szervereken vannak. Ez mind jó, de én már nem tudtam csatlakozni szerverekre – bármennyiszer is frissítettem. Lehet, hogy nálam van a hiba, de egy multi centrikus játékot nem érdemes a Szingli játékmódért letölteni. LAN-ozni persze lehet, de minimum nyolc főnek kéne lennie, hogy élvezhető legyen.

 

Összegezésként: A Battlefield 1942 jó arra, amire kitalálták. Ha úgy vesszük, akkor forradalmiak voltak. De az biztos, hogy ezzel megszületett egy olyan zsáner, ami a mai napig több millió rajongóval rendelkezik.

 

Hamarosan jön a Sensible Soccer, Augusztus vége felé pedig a következő kritika. Addig is: Viszlát, legközelebb! :D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://easzjatekzona.blog.hu/api/trackback/id/tr707650500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása